GREENDEAL

Houtstook verboden ? Verre van !!

 

Bouwunie mede-ondertekenaar Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming

 

·          Bouwunie wijst op belang van goede dimensionering, correcte installatie en regelmatig onderhoud van kachels, ketels en rookgaskanalen

 

Houtkachels, pelletkachels en open haarden moeten tegen 2030 de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016. Verwarmen met hout kan nog wel, maar het moet efficiënter en een pak milieuvriendelijker. Dat zijn de Vlaamse overheid, de houtkachelsector, milieuverenigingen en sectororganisaties overeengekomen in een zogenaamde “Green Deal”. Ook Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie zette zijn handtekening onder de “Deal”. Bouwunie engageert zich om de installateurs van verwarming extra te informeren over het belang en het nut van een goede dimensionering, een correcte installatie en onderhoud van kachels en ketels én van de rookgaskanalen. Het is ook belangrijk dat oude, vervuilende houtkachels versneld vervangen worden door nieuwe, meer milieuvriendelijkere exemplaren of door minder vervuilende alternatieven.

 

In Vlaanderen waren in 2016 ongeveer 30% van het fijn stof en de dioxines en meer dan 50% van het benzo(a)pyreen afkomstig van huishoudelijke houtverwarming. De belangrijkste oorzaken zijn het stoken met hout in oudere en vervuilende toestellen en het slecht gebruik van toestellen.

Hiervoor bestaan oplossingen. Die worden voorgesteld en toegelicht in de Green Deal huishoudelijke huisverwarming. Het gaat o.m. over de sanering van oude, slecht werkende toestellen, maatregelen voor betere installatie, onderhoud en gebruik van kachels en rookgasafvoer, ontwikkeling van zeer performante kachels, betere communicatie en handhaving.

 

 

Ouder nieuws

STONE & FIRE | KONINKLIJKE BAAN 281 | B-8670 SINT-IDESBALD | T +32 (0)58 52 12 92 | INFO@STONEANDFIRE.BE
Copyright © Stone & Fire 2016 | Privacy policy | Disclaimer | NL  -  FR